Tertio 1010 - Middeleeuwse mystiek als modern kompas

Middeleeuwse mystiek als modern kompas

Sander Vloebergs is theoloog, choreograaf, danser en illustrator. In de Leuvense KADOC -kapel smeedt hij al die passies samen tot een experimenteel multimediaproject. De tentoonstelling/performance Geliefde Lichamen trekt een zinderende draad van de 13de-eeuwse vrouwelijke mystici naar het moderne lichaam als aanbidding van God.

Vloebergs grijpt de tijdsgeest om met zijn project naar buiten te treden. “Vrouwen slaan aan bij een hedendaags publiek”, zegt de theoloog. “Er is bovendien een draagvlak voor spiritualiteit. In de 13de eeuw was Vlaanderen een spirituele baken. Vandaag blijft die traditie buitengewoon interessant erfgoed. Die heilige vrouwen zijn wegwijzers, een kompas voor de moderne mens. In mijn onderzoek staan de lichamen van die vrouwen centraal. Ik maak de connectie tussen de spirituele beleving en het materiële lichaam dat de ervaring zichtbaar maakt. Die materialiteit is sterk aanwezig in dans. Daarom is het dansvlak in de KADOC-kapel het centrale punt van de tentoonstelling. Ook de 13de-eeuwse mystieke vrouwen drukten hun liefdesrelatie tot God uit in dans, zang, visioenen en gedichten.”

“De sacrale ruimte van de kapel laat mensen op een vernieuwde manier de mystieke ervaring beleven”, vervolgt hij. “In de Vlaamse kerk is dat belevingsaspect verloren gegaan. We zoeken massaal de oosterse spiritualiteit op, terwijl er zo veel te vinden valt in onze eigen christelijke traditie. Beleving wordt in onze kerk niet aangemoedigd en de secularisering helpt ook niet om de mystieke ervaring binnen de kerk te zoeken. Terwijl er bij jonge mensen een grote openheid voor is.” De tentoonstelling loopt van 21/6 tot 12/7.

Lees het volledige artikel In Tertio van deze week.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​