Tertio 1009 - “Wat er ook gebeurt”

“Wat er ook gebeurt”

Na 25 jaar komen de Belgische bisschoppen vandaag, 12 juni 2019, nog een keer met een verklaring over de begeleiding van mensen aan het levenseinde. De titel, Uw hand in mijn hand, benadrukt meteen al de grondgedachte ervan: God wil de lijdende en stervende mens nabij zijn, Hij “laat mensen nooit vallen, wat er ook gebeurt”.

De tekst bevat een duidelijk weerwoord tegen het verwijt dat het kerkelijke euthanasiestandpunt het verlangen naar een menswaardig levenseinde niet au sérieux neemt en onbarmhartig is. De tekst focust niet op euthanasie, maar aangezien dit de eerste verklaring is waarin de bisschoppen het thema nogmaals uitdrukkelijk aansnijden sinds de euthanasiewet in 2002 in werking trad, is het logisch dat lezers hem ook (vooral?) door die bril zullen bekijken. Het uitgangspunt van een barmhartige, liefhebbende, nabije God, onvoorwaardelijke Bondgenoot van broze mensen, is daarom des te meer een sterke boodschap. Maar die botst op lastige grenzen. Zolang niet helder is hoe de pastorale keuze voor volgehouden nabijheid, het behoeden van de gewetensvrijheid van iedere gelovige en de zorg voor de rechte leer zich tot elkaar verhouden, blijft de oncomfortabele spagaat en botst de belofte van Gods onvoorwaardelijke nabijheid op de geldende restricties inzake toegang tot sacramenten en rituelen.

Lees hier het volledige standpunt.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​