Tertio 1007 - Wantrouwen keren is eerste prioriteit na aanslagen Sri Lanka

Wantrouwen keren is eerste prioriteit na aanslagen Sri Lanka

Bisschop Joseph Ponniah van Batticaloa op Sri Lanka was onlangs in ons land om te getuigen over de terreuraanslagen en hoe het nu met zijn land verder moet. Tertio nr. 1.007 van 29/5/’19 brengt verslag uit.

Tijdens de ruim drie decennia durende en voortdurend opflakkerende burgeroorlog op Sri Lanka vielen honderdduizenden doden. Toch heeft Joseph Ponniah – al tien jaar hulpbisschop en sinds 2012 bisschop in Batticalao aan de oostkust van het eiland – nooit zoiets schokkends meegemaakt als wat gebeurde op vorige paaszondag. “Zoveel slachtoffers op nauwelijks een uur tijd, dat was nog nooit gebeurd.”

De zelfmoordaanslagen in Colombo en Negombo en de vijf andere terreurdaden die later verschillende luxehotels en -wooncomplexen in en rond de hoofdstad Colombo troffen, hadden een “enorme impact op de hele wereldopinie” maar in het bijzonder op de christelijke gemeenschappen van de eilandstaat in de Stille Oceaan. De zowat 6,5 procent christenen op Sri Lanka zijn hoofdzakelijk katholiek; het zijn er nauwelijks minder dan de zowat 7 procent moslims op het multireligieuze eiland. “Maar wij hebben altijd in vrede met de moslims samengeleefd”, zegt bisschop Ponniah. “We gaan doorgaans zelfs bij hen winkelen.”

De grootste vrees is dan ook het onderlinge wantrouwen dat sinds de aanslagen van paaszondag dreigt te ontstaan. “De spanningen stijgen weer. Ze zijn trouwens niet zozeer religieus maar veeleer communautair”, tussen de verschillende Sri Lankaanse gemeenschappen. Zo lopen de Tamils weer op de toppen van de tenen, maar ook hebben boeddhistische monniken in het centrum van het land onlangs moslims aangevallen.

Lees hier het volledige artikel.

Vraag een proefnummer of neem een abonnement via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​