Tertio 1007 - “Brexit polariseert”

“Brexit polariseert”

De Brexit hangt als een zwaard van Damocles boven Noord-Ierland. Er mag dan al sinds 1998 een vredesakkoord zijn, verzoening is er nog lang niet. Tertio ging voor haar nummer van 29 mei 2019 luisteren bij drie organisaties die van nabij betrokken waren bij het proces dat leidde tot het Goedevrijdagakkoord. Hierover zijn ze het roerend eens: “Je moet mensen met elkaar laten spreken zodat ze een persoonlijke relatie kunnen opbouwen”.

De Irish Council of Churches kiest haar vergaderplaatsen niet toevallig. “Vrede en verzoening vormen het hart van wat we doen”, stelt secretaris-generaal Nicola Brady in het hoofdkantoor van de Raad in Belfast. “Met bepaalde trauma’s zijn we nog niet in het reine. In die context ontwikkelt zich de Brexit.”

Via in situ community-based learning in Belfast geeft de Irish School of Ecumenics de ervaringen van de vredesopbouw na de Noord-Ierse Troubles door. “Twintig jaar na het Goedevrijdagakkoord zijn we er nog niet”, waarschuwt Gillian Wylie (Trinity College Dublin), die vanuit Dublin mee de masteropleiding in Conflict Resolution and Reconciliation aanstuurt. “Er is geen incentive om met de ander samen te werken.”

Glenn Jordan, Programme Manager Public Theology van de Corrymeela-gemeenschap, ontvangt Tertio in het kantoor van de organisatie in Belfast, zowat 100 kilometer ten zuiden van haar thuisbasis in Ballycastle. Dat pied-à-terre in de Noord-Ierse hoofdstad is noodzakelijk. Het verhoogt de zichtbaarheid van een organisatie die er voornamelijk om bekend staat in de luwte te opereren. “De bedoeling is ondanks meningsverschillen de relatie te behouden.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​