Tertio 1006 - Toekomst van kerken

Toekomst van kerken

De herbestemming van parochiekerken lokt bijna altijd controverse uit. Tertio laat in het nummer van 22/5/’19 drie tegendraadse stemmen aan het woord over de herwaardering en toekomst van kerkgebouwen. “De stenen zijn de hulpmiddelen om de kerk van mensen een plek te geven.”

Er dienen zich vandaag nieuwe mogelijkheden aan om het kerkgebouw als unieke en openbare zone van zin een toekomst te geven, maar dan moet het debat over meer gaan dan herbestemming en functioneel gebruik. Niet herbestemmen, maar herstemmen. Dat is althans het pleidooi van Koen Decorte, coördinator van YOT en medeauteur van “Meerstemmig kerkgebouw”.

De nakende verkoop van de Gentse Sint-Annakerk aan Delhaize geeft al maanden aanleiding tot mediagenieke protestacties voor de deuren van de hermetisch afgesloten stadsparel. Christenen, kunstminnende burgers, bezorgde buurtbewoners en moslims vinden elkaar in hun onbegrip om zoveel plat-economisch kortetermijndenken. “Waardevolle schilderingen worden luxebehang.”

De Brugse Emmaüsparochie kwam dit voorjaar naar buiten met wat ze zelf “een ingrijpend kerkenplan” noemt. Ze onderzoekt met name of ze haar vijf parochiekerken aan de eredienst kan laten onttrekken en in plaats daarvan op een andere plek een nieuwe kerk met bijbehorende infrastructuur kan bouwen. Mark Van de Voorde, parochiaan en lid van de werkgroep achter het plan, geeft uitleg. “Meegaan, stilstaan, opstaan. We willen als Emmaüsparochie naar de wereld gaan en tonen dat het anders kan omdat we Hem herkend hebben.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​