Tertio 1005 - Etiket “Deplorable” met fierheid gedragen

Etiket “Deplorable” met fierheid gedragen

Rudi Rotthier reist al dertig jaar zigzaggend over de wereld, luisterend naar mensen van alle slag en voorzichtig peilend naar hun overtuigingen, bezorgdheden, teleurstellingen en dromen. Een jaar na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump trok hij gedurende negen maanden door de Verenigde Staten, benieuwd naar de beweeggrond van de aanhangers van de nieuwe president.

“Het begrip flyover country werd tijdens de presidentscampagne van 2016 ineens prominent. Een deel van het land doet ertoe, New York, LA, de kustgebieden aan weerszijden. Een ander deel dient voornamelijk om over te vliegen. Degenen die ertoe doen, vliegen over het land waar degenen wonen die er niet toe doen”, schrijft Rudi Rotthier in zijn pas verschenen boek De Verscheurde Staten van Amerika.  Dus bezocht hij vooral de staten die er niet toe doen, zoals West-Virginia, Kentucky, Indiana, Wisconsin, Alabama en New Mexico. Hij trof een verdeelde natie aan, met regio’s die zich in de steek gelaten voelen en hun keuze voor Trump met zowel redelijke als irrationele argumenten rechtvaardigen. Ze hebben lak aan de retoriek van de Democraten. Dan liever af en toe wat gêne over een presidentiële uitglijder dan met de nek aangezien te worden of geen brood op de plank.

“Het is onbegrijpelijk dat Hillary Clinton de Trumpstemmers ‘a basket of deplorables’ heeft genoemd”, schudt Rotthier het hoofd. “Die neerbuigendheid wakkert het al bestaande minderwaardigheidsgevoel nog verder aan en versterkt de interne solidariteit. Barack Obama liet steenkoolmijnen sluiten en Hillary Clinton beloofde nog meer mijnwerkers naar huis te sturen. Trump profileerde zich als de disrupter die de ontwikkelingen die onvermijdelijk leken, vermijdbaar zou maken. ‘Deplorables’ werd een etiket dat door de betrokkenen als geuzennaam omhelsd werd en dat ze met fierheid op hun T-shirt lieten drukken.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​