Tertio 1003

Tertio 1003 van 2 mei 2019

Wanneer “kind” in één zin samenklinkt met “ernstig ziek” en “ziekenhuisverblijf”, komt in het leven van dat kind en zijn gezin heel wat op losse schroeven te staan. Bijna onvermijdelijk komt de waaromvraag naar boven. Met getuigenissen uit de Verenigde Staten, eigen land en Hongarije geeft het dossier in Tertio nr. 1.003 van 2 mei 2019 een beeld van de kinderkliniek, telkens door de ogen van een pastor, expert in het domein van zingeving.

In dit nummer leest u verder onder meer:

• Een standpunt over te veel contra in de politiek
• Een interview met filosoof Dennis Vanden Auweele, een afvallige atheïst
• Een artikel over de wederopbouw in Syrië
• Een column van filosofe en schrijfster Alicja Gescinska over fake news
• Een getuigenis over de huwelijksvoorbereiding in de Verenigde Staten
• Een signalement van de expo over de Medici’s in het Arp Museum Bahnhof Rolandseck
• Een recensie van de twee jongste publicaties van de protestantse theologe Marion Muller-Colard
• Een analyse over het oeuvre van Leonardo da Vinci die 500 jaar geleden overleed
• Een getuigenis van Georges De Smul over zijn veelzijdige vrijwilligerswerk

Lees hier alvast het gesprek met Anne Donné, pastor van het UZ Leuven, over haar werk in het kinderziekenhuis.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Wederopbouw gebeurt alleen waar het regime dat wil”

Hoewel een einde aan de oorlog in Syrië niet in zicht is, wordt er voorzichtig gepraat over wederopbouw, schrijft Tertio in zijn nummer van 2/5/’19. Maar de internationale gemeenschap heeft weinig zin om met fondsen over de brug te komen. Begrijpelijk, want zonder politieke transitie dreigt hulp aan wederopbouw de oorlogsmisdaden van het regime te bestendigen.
» Lees verder

“Als alles alleen maar medisch benaderd zou worden, zou het toch anders zijn”

Wanneer “kind” in één zin samenklinkt met “ernstig ziek” en “ziekenhuisverblijf”, komt in het leven van dat kind en zijn gezin heel wat op losse schroeven te staan. Bijna onvermijdelijk komt de waaromvraag naar boven, want dat een kind zwaar ziek kan zijn en zelfs kan sterven, ervaren velen als onnatuurlijk en onrechtvaardig. Ook voor zorgverleners in de kinderkliniek klinken de zingevingsvragen met meer nadruk dan op een volwassenenafdeling. Met een getuigenis uit de Verenigde Staten, Hongarije en eigen land geeft Tertio nr. 1.003 van 2/5/’19 een beeld van de kinderkliniek, telkens door de ogen van een pastor, expert in het domein van zingeving.
» Lees verder

“Da Vinci liep met zijn wereldbeeld twee eeuwen vooruit op Isaac Newton”

Leonardo da Vinci keek met onbevangen blik naar de wereld en doorzag fenomenen waarmee wetenschappers nog eeuwen na hem worstelden. Tertio nr. 1.003 van 2/5/’19 staat stil bij Da Vinci, 500 jaar geleden overleden, die voor alles een rationele verklaring zocht die hij experimenteel uittestte of met wiskundige berekeningen staafde. Hij begreep de werking van de wereld, maar tilde ze op het niveau van de poëtische verbeelding.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1060

Tertio 1059

Tertio 1058