Tertio 1002 - Polarisatie, sociale zekerheid en milieu hoog op verkiezingsagenda

Polarisatie, sociale zekerheid en milieu hoog op verkiezingsagenda

Alle meerderjarige Belgen trekken op zondag 26 mei naar de stembus voor de verkiezingen van de regionale, federale en Europese parlementen. Drie onderwerpen zetten op de drie niveaus de toon en domineren al langer de actualiteit: toenemende polarisatie met op de achtergrond het identiteitsvraagstuk, het in stand houden van de sociale zekerheid en de zorg voor het klimaat. Tertio ging voor het nummer van 24/4/’19 in gesprek met drie experts ter zake en kijkt met hen voorbij de waan van de dag.

De resultaten van de recente verkiezingen in Nederland veroorzaakten heel wat ophef bij onze noorderburen. Ook onze media berichtten uitvoerig over de polarisatie van het publieke debat boven de Moerdijk. Met filosoof Bart Brandsma neemt Tertio het wij-zij-denken in onze samenleving onder de loep. “Wie polarisatie wil ombuigen, moet kunnen luisteren.”

75 jaar sociale zekerheid is een verjaardag die dankbaarheid en bezorgdheid oproept. De een maakt gewag van nooit geziene welvaart, de ander ziet alleen sociale afbraak. Zal ons felbevochten naoorlogse systeem van solidariteit de tand des tijds doorstaan? “Opiniepeilingen tonen een groter vertrouwen in de vakbonden dan in de politiek, de media en andere instellingen,” stelt CRISP-directeur Jean Faniel.

“Zonder grondwetswijziging wordt de procedure zwaarder.” Hoogleraar milieurecht Luc Lavrysen (UGent) is een van de architecten van de klimaatwet waarover het parlement onlangs stemde. De wet haalde het niet, maar zette – samen met de klimaatspijbelaars – het thema prominent op de verkiezingsagenda. “De uitdagingen zijn groot en vergen een langetermijnaanpak.”

Lees het volledige dossier deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​