Tertio 1002 - Indiase salesiaan aan hoofd vluchtelingenkamp Zuid-Sudan

Indiase salesiaan aan hoofd vluchtelingenkamp Zuid-Sudan

De Belgische salesiaan Jan Lens was de laatste buitenlandse missionaris in de salesiaanse provincie Hyderabad in India toen hij in 2014 op 93-jarige leeftijd overleed. Hij was een bron van inspiratie voor talloze Indiase jongeren onder wie David Tulimelli. Deze als hindoe geboren Indiër werd missionaris in Zuid-Sudan waar hij in 2013 tegen wil en dank aan het hoofd kwam te staan van een vluchtelingenkamp.

“Pater Lens hielp veel mensen uit de lagere kasten om school te lopen. Hij maakte nooit een onderscheid tussen mensen. Ik wou worden zoals hij”, zegt Tulimelli in Tertio nr. 1.002 van 24 april. “Mannen die hun land verlaten om zich voor ons in te zetten. Dat heeft me geraakt. Dat heeft me naar Sudan gebracht. Sommigen verklaarden me voor gek omdat ik daar wou werken, maar ik voelde dat God me riep”, vertelt Tulimelli. In december 2013 moest hij de compound van de salesianen ten zuiden van de hoofdstad Juba noodgedwongen omvormen tot vluchtelingenkamp. Met alle ellende van dien.

Tulimelli studeert momenteel pastoraaltheologie in Leuven.  “Ik wou een break. Ik wou iets studeren. Ik was spiritueel en psychologisch uitgeput”, geeft hij toe. “In het kamp bestond meer dan 80 procent van de vluchtelingen uit vrouwen en kinderen. In ons kamp zitten zowel christenen als moslims. Ze zijn allemaal getraumatiseerd. De vrouwen van beide geloofsgemeenschappen hebben hun man of kinderen verloren. Doordat ze dezelfde moeilijkheden hebben ondervonden, konden ze uiteindelijk meer begrip opbrengen voor elkaar. Trauma heeft ons samengebracht”, verduidelijkt de missionaris. Het is niet verwonderlijk dat hij nu aan een masterproef over interreligieuze dialoog en trauma werkt.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​