Tertio 1001 - Zingen met Ambrosius

Zingen met Ambrosius

Classicus Patrick Lateur vertaalde de hymnen van kerkvader Ambrosius van Milaan. Tijdens de boekpresentatie in de trappistenabdij van Westmalle zingen de monniken onder leiding van broeder Guerric Aerden er enkele van. “Hymnen zijn gezangen die een lof van God bevatten”, stelde die andere westerse kerkvader Augustinus. In Tertio nr. 1.001 van 17 april 2019 wisselen vertaler en monnik alvast van gedachten over liturgie, lofzang en de band met spiritualiteit, dogmatiek en ethiek.

Patrick Lateur: “Gezongen poëzie is naast woord ook ritme, klank en beleving waardoor andere snaren geraakt worden dan alleen de rede. Vandaag wordt er in de liturgie vooral gesproken. Jammer dat er te weinig gezongen wordt. De Fransen hebben daar een grotere traditie in om bijvoorbeeld prefaties en het eucharistische hooggebed te zingen. Rituelen dienen gezongen te worden. Dat zie je bij alle religies. Mooie gezangen wekken ontroering en maken ons gevoelig voor het mysterie. Liturgie is een heilig spel waarbij rituele handelingen en gezangen cruciaal zijn om alle zintuigen aan te spreken. In onze beeldcultuur is het jammer als de liturgie een arme indruk maakt. Als mensen nog eens in de kerk komen voor een uitvaart of zo, zouden we dat moeten kunnen benutten met een verzorgde liturgie.”

Guerric Aerden: “Hoe wijd je mensen in in het geloof? De makkelijkste initiatie is meedoen. Dompel je maar onder in de riten, buig en kniel maar mee met de anderen, volg maar. Eerst ervaren en daarna de uitleg. Liturgie bewerkt meer dan een catechismus. Veel voorgangers gaan te zuinig om met symbolen en vieren de liturgie te cerebraal. De as op Aswoensdag, het wijwater in de paasnacht; je moet dat voelen, wil het je raken.”

Tertio nodigt u uit op de boekpresentatie van Zingen moet ons hart op zaterdag 27 april om 15 uur in de abdij van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Malle.

Na de verwelkoming door hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde geeft classicus Wim Verbaal (UGent) duiding bij de vroegchristelijke poëzie. Patrick Lateur belicht zijn vertaling en de monniken zingen enkele hymnen van Ambrosius. De abdij van Westmalle biedt de aanwezigen nadien onder meer eigen kaas en trappistenbier aan.

De toegang is gratis, gelieve wel in te schrijven vóór 23 april via secretariaat@tertio.be of via tel.: 03/210.08.76 met vermelding van het aantal deelnemers.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​