Tertio 1000 - “Journalistieke taak, los van eigen overtuiging”

“Journalistieke taak, los van eigen overtuiging”

“Het draait vooral om passie”, stelt Peter Decroubele in de 1.000ste editie van Tertio (10/4/’19). Sedert hij de verkiezing van paus Franciscus in 2013 vanop de eerste rij in Rome meemaakte, volgt hij het Vaticaan voor de openbare zender. “De tijd dat de VRT werd omschreven als het ‘rode bastion’ van antikatholieke papenvreters is voorbij.”

Sinds de levensbeschouwelijke uitzendingen voor derden werden opgedoekt, overlegt de VRT twee maal per jaar met de erkende levensbeschouwingen. “Tijdens de jongste bijeenkomst werd beslist een basiskit over de godsdiensten te maken voor journalisten. Daar is kennelijk grote nood aan, want blijkbaar is het soms moeilijk basisbegrippen van welke religie dan ook te onderscheiden”, stipt Peter Decroubele aan.

“We hebben een journalistieke taak te vervullen, los van de eigen overtuiging”, vindt Decroubele. “We hebben een belangrijke taak om jongeren te bereiken, ook in verband met levensbeschouwing. Het blijft voor de openbare omroep een uitdaging hen te bereiken.”

“Pausen hebben mij altijd gefascineerd”, getuigt de VRT-journalist. “Als student was ik rabiaat kritisch tegenover de kerk en het hele establishment. Langzaam is dat besef gekanteld. Ik wil als journalist de vertolker en de verslaggever zijn van het belang van levensbeschouwing en van het katholieke hier. Katholicisme heeft mij – en met mij velen – gevormd.”

Lees het uitgebreide interview deze week in Tertio. Proefnummer of abonnement? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​