Gewond christendom

Afbeelding
Tomáš Halík.  © Rob Stevens
Tomáš Halík. © Rob Stevens
23.5.2022
20:00
Gent

De Tsjechische priester, socioloog, psychotherapeut en succesauteur Tomáš Halík spreekt over een “Gewond christendom” (lezing in het Engels, Nederlandse vertaling wordt voorzien).

Voor het 20-jarige bestaan van Tertio zou de Tsjechische priester, socioloog, psychotherapeut en succesauteur Tomáš Halík (Praag, 1948) naar Gent komen voor een lezing over christen-zijn in de 21ste eeuw. Net toen begon de eerste lockdown en diende de conferentie afgeblazen te worden. Op verzoek van Christen Forum Gent, MedianetwerkPlus en Tertio kwam de theoloog en pastoor van de universitaire parochie in Praag op maandag 23 mei 2022 toch naar België.

Hij sprak in de HA (Handelsbeurs) aan de Kouter 29 in Gent over een “Gewond christendom”. Halík stelt vast dat de kerk vandaag kampt met een ernstige geloofwaardigheidscrisis, enerzijds door de misbruikschandalen, maar anderzijds door de secularisering. De coronapandemie bracht pijnlijk aan het licht dat de kerk niet langer de zingever is die ze voorheen wel vaak was – zoals bij pestepidemieën in het verleden. Op veel plaatsen viel het kerkelijke leven nagenoeg stil en was de stem van de kerk niet te horen over het omgaan met de pandemie, met lijden en dood. Toch ziet de Praagse hoogleraar dat “gewond christendom” als een kans voor een spirituele herbronning en voor hervormingen in de kerk. Een meer bescheiden kerk kan juist als “een veldhospitaal” bijdragen aan het helen van de wonden van onze wereld.

Kerknet maakte van de gelegenheid gebruik voor een interview dat u hier kan bekijken: https://shrtm.nu/bWZC

Afbeelding
Handelsbeurs Gent

Handelsbeurs Gent

Kouter 29
9000 Gent