Tertio 932-933 - “Minder veranderd dan gehoopt”

Geert Buelens dook in de enorme culturele rijkdom van de jaren 1960

“Minder veranderd dan gehoopt”

De jaren 1960 spreken nog steeds tot de verbeelding. Zowel het materialisme en hedonisme als de impact van muziek en media zijn erfenissen die doorwerken in de samenleving van vandaag. In zijn boek De jaren zestig. Een cultuurgeschie-denis onderzoekt Geert Buelens hoe de cultuur verweven was met de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van die jaren, zowel in het  Westen als in de rest van de wereld. Zijn omvangrijke en ambitieuze studie ontrafelt de complexiteit van deze periode nauwgezet en genuanceerd.

Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)
In de spotlight: 

“Verboden te verbieden”

Deze kerst- en nieuwjaarsperiode valt halfweg de herdenkingen van de Summer of Love in 1967 en van mei ’68. Wat hebben die kantelmomenten in onze cultuur teweeggebracht? Waar staat Europa vijftig jaar later? Onder het motto  “Verboden te verbieden”  werd geageerd tegen bevoogdende instanties en verknechtende structuren, maar welke prijs werd er voor die emancipatie betaald? Deze kerst- en nieuwjaarsspecial legt die vragen voor aan negen binnen- en buitenlandse denkers.
» Lees verder

De tijden begrijpen

Televisie, radio en internet overspoelen ons dagelijks met schokkende of op z’n minst weinig opbeurende nieuwsfeiten. Niet zelden valt het woord  “historisch”  bij ongeziene, onuitgegeven en onverwachte gebeurtenissen. De wereld verandert razendsnel en de onoverzichtelijkheid neemt almaar toe. We leven in rare tijden, zoveel is zeker. Veel mensen hebben het gevoel dat hen iets boven het hoofd hangt, dat het morgen niet beter wordt, dat de wereld naar de haaien gaat.
» Lees verder

“Hij is in ons midden”

Erwin Kräutler is sinds 1965 missionaris in Brazilië. Ook na zijn emeritaat als bisschop blijft hij werken met en voor de inheemse bevolking van het Amazonegebied. Kerstmis heeft voor hem dan ook niets van doen met sneeuw of dennenbomen zoals dat in zijn vaderland Oostenrijk het geval is. Maar leven in de periferie helpt hem des te meer door te dringen in de kernboodschap van Kerstmis: dat God midden onder ons mens wordt.
» Lees verder